Sâmbătă 10 noiembrie de la ora 11.00, în cadrul festivalului internațional MERIDIAN, Universitatea Națională de Muzică din București găzduiește recitalul ansamblului GAME.

Despre lucrarea de deschidere a evenimentului – „Catharsis” – vorbește autorul ei, Bogdan Pintilie:

„Atunci când am intitulat piesa, am privit termenul catharsis din două perspective: estetică și psihanalitică. Primul concept are o dimensiune religioasă, cu rădăcini în Grecia Antică și reprezintă efectul purificator al artei asupra ființei umane prin participarea activă la desfășurarea acesteia. Perspectiva psihanalitică, elaborată de Breuer și Freud, în linii generale, reprezintă o formă de terapie ce are ca scop descărcarea unei trăiri emoționale refulate în inconștient și care este nocivă psihicului uman.
Lucrarea se împarte în trei secțiuni bine conturate. În prima, se poate observa folosirea scărilor diatonice, a structurilor polifonice și utilizarea preponderentă a instrumentelor melodice de percuție. A doua secțiune, exclusiv ritmică, începe de la o formulă elementară și se dezvoltă pe parcurs, crește în densitate și intensitate până când este atins punctul culminant al întregii secțiuni (cele două lovituri de Tam-tam). Secțiunea de final, readuce în prim-plan percuția melodică (preponderent structuri omofone), conturându-se, din punct de vedere formal, un ABA.”

Mai multe despre eveniment, aici.

Leave a Reply