Skip to main content

Pe data de 18 noiembrie a avut loc evenimentul de deschidere „Gnossiennes” – instalație artistică interactivă care te așteaptă în sala Atrium a Institutului Francez în România la București (Bulevardul Dacia 77), de luni până vineri, între 10-13 și 14-18, până pe 29 noiembrie.

În plus, evenimentul a însemnat și prezentarea, în premieră, a filmelor „3 Gnossiennes de Erik Satie, cu Andrei Petrache”, trei filme scurte în care tânărul pianist și compozitor prezintă celebrele lucrări pentru pian – într-o manieră simplă, ușor de urmărit atât pentru începători cât și pentru cei mai experimentați (acum pot fi vizionate și pe site-ul proiectului). Primul film cuprinde și o scurtă prezentare a compozitorului francez, precum și câteva noțiuni de bază despre pian.

Ce nu se vede în fotografii – drept pentru care explicăm aici: instalația este compusă dintr-un pian digital (cu 88 clape „grele”, oferind experiența unui pian real), o tabletă (de pe care se poate „juca” muzica lui Satie), o pereche de căști (astfel încât experiența ta este …doar pentru tine, nu ai senzația că te ascultă – și te judecă – cineva, ești doar tu cu sunetele pianului) și proiecții video („inspirate din teritoriul copilăriei – leagăn și mecanism al unor sensibilități comune, universale și atemporale”).

Să le luăm pe rând:

  1. Pianul digital: dacă ai atins vreodată clapele unui pian „adevărat”, ai observat că ele se apasă diferit față de cele ale unei orgi electronice. Pianul digital oferă aceeași senzație – apăsarea clapelor se face la fel ca la un pian real, așadar intensitatea sunetelor poate fi controlată mult mai bine, direct din apăsarea clapelor.
  2. Tableta: conectată la pianul digital, tableta oferă acces la un mic „joc”. Am pus ghilimele pentru că nu e tocmai un joc, de fapt – este o aplicație de învățare a cântatului la pian, care afișează (în cazul nostru) Gnossiennele lui Satie. Totuși, n-am folosit întâmplător cuvântul „joc”: pe ecranul tabletei se poate vedea claviatura unui pian (plus mâinile – opțional, dacă vrei să vezi ce deget trebuie să folosești pentru o clapă anume), în partea de jos; în vreme ce partea de sus a ecranului poate să-ți afișeze partitura sau sunetele (reprezentate prin dungi colorate care „cad” spre clape, ca într-un joc). În fine – e de jucat / experimentat, nu de explicat.
  3. Căștile: multă lume evită să se atingă de pian, jenată pentru reacția celor din jur (reacție ipotetică, de altfel – doar copiii se manifestă spontan…). Având căștile pe urechi, nimeni nu aude – și nu judecă – ce faci tu acolo. În plus, ele te ajută și să te izolezi de zgomotele din jur – așadar nici nu „deranjezi” dar nici nu ești deranjat.
  4. Proiecțiile video: Cristian Stănoiu, pe care îl știi din concertele Imago Mundi (pentru că mai toate concertele Imago Mundi sunt însoțite de proiecții video) a construit un vizual în mișcare, vizual care invită la joacă și interacțiune – copiii care au ajuns până acum în sala Atrium a Institutului Francez ne-au confirmat asta. Bineînțeles, adulții sunt bineveniți să interacționeze cu proiecțiile video – la fel precum copiii, dacă se poate 🙂

Instalația „Gnossiennes” te așteaptă în sala Atrium a Institutului Francez din România la București (Bulevardul Dacia 77), de luni până vineri între 10-13 și 14-18, până pe 29 noiembrie – pentru o experiență personală, imersivă și interactivă!

 

Gnossiennes” face parte din proiectul „GNOSSOS”, organizat de Asociația Culturală ISVOR și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Parteneri: Universitatea Națională de Muzică București (UNMB), Institutul Francez din România la București.

Parteneri media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Zile și Nopți, IQads, BookHub, Agenția de cArte, România Pozitivă, Pilgrim Project, ConnectArts, RFI România.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Aflați mai multe despre GNOSSOS pe gnossos.imagomundi.ro

Despre proiectele Asociației Culturale ISVOR puteți afla pe www.isvor.ro

Leave a Reply