Skip to main content

Sâmbătă 6 noiembrie, orele 18:00, Asociația Culturală ISVOR lansează proiectul „GNOSSOS” printr-un concert susținut de ansamblul Imago Mundi. Concertul va fi găzduit de Universitatea Națională de Muzică din București (UNMB) în Sala de Operă și Multimedia (Str. Ştirbei Vodă nr. 33, Sector 1, 010102 Bucureşti) și este deschis publicului, în limita locurilor disponibile și cu respectarea regulilor de protecție sanitară în vigoare.

„GNOSSOS” este un proiect de explorare creativă a operei compozitorului francez Erik Satie, plecând de la seria sa de compoziții pentru pian intitulate „Gnossiennes”, scrise acum 130 ani, și teza de doctorat a lui Vasile Tomescu (doctor în muzicologie la Universitatea Sorbona, Paris): „Histoire des relations musicales entre la France et la Roumanie – Des origines au commencement du XXe siècle”, publicată la Paris în 1973.

 

Imago Mundi – Gnossos

Ansamblul Imago Mundi, cunoscut pentru proiectele sale de reevaluare a muzicii tradiționale românești din perspectivă contemporană, își propune să cerceteze creația franceză de inspirație românească de la sfârșitul secolului XIX – posibilă grație Expoziției Universale de la Paris din 1889. Compozițiile muzicale, aparținându-i lui Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu, sunt comentate vizual prin proiecții video mixate în timp real, într-un performance video cu imagini originale realizate de Cristian Stănoiu.

Ulterior, noul album muzical Imago Mundi – Gnossos va fi distribuit online prin intermediul site-ului dedicat atât în format audio cât printr-o producție video-art semnată de Florin Ghenade și Irinel Cîrlănaru.

 

Un proiect educativ

„GNOSSOS” își asumă un rol educativ, prin realizarea unei serii de 3 scurte filme de prezentare / materiale educative despre primele 3 Gnossiennes, realizate de pianistul și compozitorul Andrei Petrache. Un demers de popularizare a muzicii de expresie clasică, filmele propun o scurtă incursiune în viața compozitorului Erik Satie, o prezentare concisă a pianului și a noțiunilor tehnice de bază.

 

Gnossiennes – instalație interactivă

Concepută pentru un singur utilizator, instalația interactivă Gnossiennes este compusă dintr-un pian digital, o tabletă, o pereche de căști și proiecții video. Conținutul video semnat de Cristian Stănoiu propune, la fel ca muzica, traversarea simbolică a unui pod virtual între România și Franța, în căutarea lui Erik Satie.

Instalația audio/video „Gnossiennes” va fi deschisă publicului pentru o experiență educațională interactivă, imersivă, în Sala Atrium a Institutului Francez din România la București (Bulevardul Dacia nr. 77) în perioada 18-30 noiembrie.

 

Un proiect triplu-aniversar

Anul acesta aniversăm 155 ani de la nașterea compozitorului francez Erik Satie.

În același timp, se împlinesc 130 ani de la scrierea primelor 3 compoziții pentru pian din seria lucrărilor intitulate „Gnossiennes” (1890/1891).

Ansamblul Imago Mundi aniversează anul acesta 20 ani de la înființare.

 

Echipa proiectului

Echipa proiectului este formată din Imago Mundi (Oana Ivașcu – oboi; Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu – compoziții și orchestrație, chitară, cobză; Daniel Ivașcu – percuție; Adrian Buciu – flaute; Ștefan Barbu – vioară; Andreea Țimiraș – violoncel), Andrei Petrache – pianist și realizator materiale educative, Oana Ivașcu – manager, Bogdan Vuluță, Andrei Barbu – regie muzicală și sound design, Florin Ghenade – artist foto/video (autor fotografii, regie), Irinel Cîrlănaru – artist video (DOP, camera, editare, colour grading), Daniel Ivașcu – graphic & web designer, Adelina Mariș – comunicare și promovare, Cristina Istrate – responsabil financiar.

„Gnossos” este un proiect cultural organizat de Asociația Culturală ISVOR co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Parteneri: Universitatea Națională de Muzică București (UNMB), Institutul Francez din România la București.

Parteneri media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, RFI România, Zile și Nopți, IQads, BookHub, Agenția de cArte, România Pozitivă, Pilgrim Project, ConnectArts.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Aflați mai multe despre Gnossos pe gnossos.imagomundi.ro

Despre proiectele Asociației Culturale ISVOR puteți afla pe www.isvor.ro

Leave a Reply