Skip to main content

Joi 18 noiembrie, orele 16:00, Asociația Culturală ISVOR vă invită la Sala Atrium a Institutului Francez din România la București (Bulevardul Dacia nr. 77) la evenimentul de inaugurare a instalației artistice „Gnossiennes”. Evenimentul face parte din proiectul cultural „GNOSSOS” și va fi completat prin proiecții video ale seriei de filme scurte „3 Gnossiennes cu Andrei Petrache” și discuții cu artiștii implicați.

Concepută pentru un singur utilizator, instalația interactivă „Gnossiennes” este compusă dintr-un pian digital, o tabletă, o pereche de căști și proiecții video.

Conținutul video – semnat de Cristian Stănoiu – propune traversarea simbolică a unui pod virtual între România și Franța, în căutarea lui Erik Satie. Materialele vizuale folosite la construcția acestei pasarele culturale au fost inspirate din teritoriul copilăriei – leagăn și mecanism al unor sensibilități comune, universale și atemporale. Jocul și joaca, prezente în opera lui Erik Satie prin lucrări precum „Les Pantins Dansent”, „Jack in the Box”, „L’enfance de Ko Quo”, „Croquis et Agaceries d’un Gros Bonhomme en Bois” sau „Trois nouvelles Enfantines”, reprezintă motive suficiente pentru a spera ca la sfârșitul acestui proiect, podul pe care vom călca va avea într-adevăr un …„Carrelage phonique”.

Pianul digital, conectat la o tabletă (și o pereche de căști – pentru o experiență educațională interactivă, imersivă) invită la explorare, aplicația de pe tabletă oferind sprijin pentru învățarea primelor 3 „Gnossienne” compuse de Erik Satie.

Mai mult, prin intermediul site-ului gnossos.imagomundi.ro utilizatorii vor putea urmări cele 3 filme scurte „3 Gnossiennes cu Andrei Petrache”, prin care tânărul pianist și compozitor explică lucrările muzicale – un demers de popularizare a muzicii de expresie clasică, filmele propun o scurtă incursiune în viața compozitorului Erik Satie, o prezentare concisă a pianului și a noțiunilor tehnice de bază. Cele 3 Gnossiennes sunt prezentate din mai multe perspective: structură intonațională, ritm, formă, indicațiile compozitorului (agogică, expresie, dinamică), indicații tehnice, de interpretare. Materialele video conțin, bineînțeles, lucrările muzicale în interpretarea lui Andrei Petrache.

Evenimentul „Gnossiennes” respectă toate normele de siguranță sanitară în vigoare. Participanții la evenimentul de inaugurare sunt rugați să își rezerve locul pe adresa asociatia@isvor.ro.

 

Instalația interactivă „Gnossiennes” va fi expusă în perioada 18-29 noiembrie și va putea fi vizitată de luni până vineri între orele 10:00-13:00 și 14:00-18:00. Expunerea instalației este un eveniment integrat în „Novembre Numérique” (Noiembrie Digital), proiect lansat de Institutul Francez din Paris care își propune să promoveze accesul tuturor la noile tehnologii, să reflecteze asupra noului loc pe care lumea digitală îl ocupă în contextul pandemiei, să construiască parteneriate durabile cu profesioniști din străinătate și să promoveze dialogul internațional între creatorii din sectorul digital și publicul larg.

 

Despre „GNOSSOS”

„GNOSSOS” este un proiect de explorare creativă a operei compozitorului francez Erik Satie, plecând de la seria sa de compoziții pentru pian intitulate „Gnossiennes”, scrise acum 130 ani, și teza de doctorat a lui Vasile Tomescu (doctor în muzicologie la Universitatea Sorbona, Paris): „Histoire des relations musicales entre la France et la Roumanie – Des origines au commencement du XXe siècle”, publicată la Paris în 1973.

În cadrul proiectului, ansamblul Imago Mundi a creat un album muzical original, prezentat în concert pe 6 noiembrie la Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică din București (UNMB) și distribuit în format digital pe platformele social media și site-ul gnossos.imagomundi.ro.

„Gnossos” este un proiect cultural organizat de Asociația Culturală ISVOR co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Parteneri: Universitatea Națională de Muzică București (UNMB), Institutul Francez din România la București.

Parteneri media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Zile și Nopți, IQads, BookHub, Agenția de cArte, România Pozitivă, Pilgrim Project, ConnectArts, RFI România.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Aflați mai multe despre Gnossos pe gnossos.imagomundi.ro

Despre proiectele Asociației Culturale ISVOR puteți afla pe www.isvor.ro

Leave a Reply