Skip to main content

Cu ocazia aniversării a 180 de ani de la nașterea M. S. Regina Elisabeta a României, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, în parteneriat cu Muzeul Național Peleș, Centrul Cultural Carmen Sylva din Sinaia și Primăria Sinaia, Muzeul Național George Enescu din București, Muzeul Național de Artă al României – Muzeul Colecțiilor de Artă din București, Societatea Austro-Română din Viena, Institutul Cultural Român din Viena, Ambasada României în Austria și Amtshaus Hietzing Viena, Roentgen Museum din Neuwied, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția și Asociația Italo-Germană din Veneția, organizează turneul internațional „CARMEN SYLVA – 180”. Astfel, în perioada 30 septembrie – 14 octombrie 2023, muzicieni și oameni de cultură: Rodica Vică – soprană (Austria/România), Maria Bîldea – harpă (România/Grecia), Silvia Irina Zimmermann – istoric literar, traducătoare și ilustratoare (Germania/România), Adela Liculescu – pian (Austria/România) și Mara Dobresco – pian (Franța/România), se reunesc pentru a aduce un omagiu poetei Carmen Sylva – Regina Elisabeta a României, propunând publicului european din România, Austria, Germania și Italia un proiect inedit ce aduce la lumină interpretări noi și organizări stilistice inovatoare prin investigarea universul literar al scriitoarei Carmen Sylva în asocieri muzicale exploratorii cu alți compozitori sau literați precum George Enescu, August Bungert, Benedict Randhartiger, etc. Turneul internațional este co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național și se va desfășura după cum urmează:

 

SINAIA, 30 septembrie 2023, ora 11:00

Centrul Cultural „Carmen Sylva”, Str. Mihail Kogalniceanu nr.80

Conferința „Cu pana în mână sunt o cu totul altă persoană” susținută de Dr. Silvia Irina Zimmermann, istoric literar, traducător și ilustratoare în avantpremiera turneului internațional CARMEN SYLVA – 180. Conferința va cuprinde:

  • Prelegerea Regina Elisabeta (Carmen Sylva): viaţa şi opera în fotografii de epocă, mărturii şi documente de arhivă, ce va conține și proiecția de imagini cu material fotografic din Arhiva Princiară de Wied şi material epistolar de la Arhivele Naţionale ale României;
  • o prezentare de carte și o scurtă trecere în revistă a cărţilor publicate în România de-a lungul timpului: Regina poetă Carmen Sylva. Literatura în serviciul Coroanei (All, 2013); Poveştile Peleşului (Corint, 2016, 2018); Domnul Pulcinel / Monsieur Hampelmann (Vremea, 2017); De prin veacuri (Humanitas, 2018); Corespondenţa perechii regale Carol I şi Elisabeta, 2 volume (împreună cu Romaniţa Constantinescu, Humanitas, 2020, 2021); Reginele scriitoare ale României, Elisabeta (Carmen Sylva) şi Maria (Corint, 2021); Cuvinte sufleteşti (cu ilustraţii, Humanitas, 2022); Corespondenţa Regelui Carol I cu tatăl său (cu ilustraţii, Corint, 2023).
  • o lectură din volumul Robia Peleşului (Poveste autobiografică, fragment)
  • o expoziție de ilustrații intitulată Carmen Sylva – portrete şi cugetări, ilustrații realizate de Dr. Silvia Irina Zimmermann.

Participarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile, cu rezervarea obligatorie a locului la adresa de e-mail:  centrulculturalsinaia@gmail.com

 

SINAIA, 1 octombrie 2023, ora 16:00

Muzeul Național Peleș, Str. Peleșului nr. 2

Accesul publicului în Sala de Concerte se face pe terasa de nord a Castelului Peleș.

Concertul de deschidere a turneului internațional “CARMEN SYLVA – 180” – concert susținut de Rodica Vică – soprană, Maria Bîldea – harpă și Silvia Irina Zimmermann – istoric literar, traducătoare și ilustratoare, care va da voce operelor poetei Carmen Sylva. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Muzeul Național Peleș, Muzeul Național George Enescu, Centrul Cultural Carmen Sylva din Sinaia și Primăria Sinaia. În program piese de George Enescu, Agathe Backer Gröndahl, Clara Faisst, August Bungert, Nicolae Bretan și George Stephănescu și lecturi din opera literară a Reginei Elisabeta a României (Carmen Sylva) într-o selecție de Silvia Irina Zimmermann din volumele originale germane și din traducerile în limba română de George Coșbuc, Dimitrie A. Sturdza, Adrian Maniu și Silvia Irina Zimmermann.

Participarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile, cu rezervarea obligatorie a locului la adresa de e-mail: peles.ro@gmail.com

 

BUCUREȘTI, 3 octombrie 2023, ora 19:00

Muzeul Colecțiilor de Artă, Calea Victoriei nr. 111

Cel de-al doilea eveniment din cadrul turneului internațional “CARMEN SYLVA – 180” – concert susținut de Rodica Vică – soprană, Maria Bîldea – harpă și Silvia Irina Zimmermann – istoric  literar, traducătoare și ilustratoare, care va da voce operelor poetei Carmen Sylva. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României – Muzeul Colecțiilor de Artă și Muzeul Național „George Enescu”. În program piese de George Enescu, Agathe Backer Gröndahl, Clara Faisst, August Bungert, Nicolae Bretan și George Stephănescu și lecturi din opera literară a Reginei Elisabeta a României (Carmen Sylva) într-o selecție de Silvia Irina Zimmermann din volumele originale germane și din traducerile în limba română de George Coșbuc, Dimitrie A. Sturdza, Adrian Maniu și Silvia Irina Zimmermann.

Participarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile, cu rezervarea obligatorie a locului la adresa de e-mail: birou.presa.musicarte@gmail.com

Piesele din cadrul concertelor de la Sinaia și București vor fi interpretate de harpista Maria Bîldea pe harpa istorică Erard, care la începutul secolului al XX-lea (aprox. 1935) se afla în salonul de muzică a Palatului Regal Român și era cântată de către harpista de origine italiană Elodia Casseli Coandă. Împătimită a interpretărilor istorice, harpista Maria Bîldea a urmărit traseul românesc al acestei harpe unice în lume, a achiziționat-o și a reușit să o readucă la viața, trimițând-o la Londra, în atelierul manufacturii Pilgrim, pentru o restaurare completă. Astfel, datorită dorinței și perseverenței harpistei Maria Bîldea harpa istorică va răsuna din nou în două dintre cele mai emblematice și prestigioase saloane din cele două orașe: Castelul Peleș și Muzeul Colecțiilor de Artă.

 

VIENA, 6 octombrie 2023, ora 19:00

Großer Festsaal des Amtshauses Hietzing, Hietzinger Kai 1-3

Cel de-al treilea eveniment din cadrul turneului internațional “CARMEN SYLVA – 180” – concert susținut de Rodica Vică – soprană, Adela Liculescu – pian și Silvia Irina Zimmermann – istoric  literar, traducătoare și ilustratoare, care va da voce operelor poetei Carmen Sylva. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Societatea Austro-Română din Viena, Amtshauses Hietzing Viena, Ambasada României în Austria și Institutul Cultural Român din Viena. În program piese de George Enescu, Agathe Backer Gröndahl, Clara Faisst, August Bungert, Nicolae Bretan și George Stephănescu și lecturi din opera literară a Reginei Elisabeta a României (Carmen Sylva) într-o selecție de Silvia Irina Zimmermann din volumele originale germane.

Participarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile, cu rezervarea obligatorie a locului la adresa de e-mail: uawg@rkiwien.at sau pe site-ul www.austrom.eu.

 

NEUWIED, 8 octombrie 2023, ora 17:00

Roentgen Museum Neuwied, Raiffeisenplatz 1A

Cel de-al patrulea concert din cadrul turneului internațional “CARMEN SYLVA – 180” – concert susținut de Rodica Vică – soprană, Adela Liculescu – pian și Silvia Irina Zimmermann – istoric  literar, traducătoare și ilustratoare, care va da voce operelor poetei Carmen Sylva. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Roentgen Museum Neuwied. În program piese de George Enescu, Agathe Backer Gröndahl, Clara Faisst, August Bungert, Nicolae Bretan și George Stephănescu și lecturi din opera literară a Reginei Elisabeta a României (Carmen Sylva) într-o selecție de Silvia Irina Zimmermann din volumele originale germane.

Participarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile, cu rezervarea obligatorie a locului la adresa de e-mail:  roentgenmuseum@kreis-neuwied.de

 

VENEȚIA, 14 octombrie 2023, ora 18:00

Palatul Albrizzi – Capello, Cannaregio 4118

Concertul de închidere a turneului internațional “ CARMEN SYLVA – 180” – concert susținut de soprana Rodica Vică și pianista Mara Dobrescu. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția și Asociația Italo-Germană din Veneția. În program piese de George Enescu, Agathe Backer Gröndahl, Clara Faisst, August Bungert, Nicolae Bretan și George Stephănescu.

Participarea la eveniment se va realiza în limita locurilor disponibile cu rezervarea obligatorie a locului, până la data de 12 octombrie 2023, la adresa de e-mail: palazzoalbrizzi@gmail.com

 

Turneul internațional este co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Mai multe informații despre turneului internațional CARMEN SYLVA – 180 pot fi găsite pe site-ul www.carmensylva.musicarte.ro

Leave a Reply