Ars Spiritum

Trio

Trio „Ars Spiritum” înseamnă Lavinia Opriș (oboi), Alexandra Stanciu (fagot) și Sebastian Antoneac (clarinet). Format în 2019, este un ansamblu încă tânăr, dar cei trei își propun o dezvoltare continuă, de lungă durată. „Ars Spiritum” a luat naștere din plăcerea descoperirii repertoriului muzicii de cameră; să ai prieteni cu care să studiezi Dinu Lipatti sau, dimpotrivă, să-ţi imaginezi repertorii întregi cu tot felul de autori necunoscuţi – iată un privilegiu ce merită fructificat. Un prim recital la Palatul Șuţu, la începutul anului 2020, i-a încurajat în aprofundarea viziunii lor asupra muzicii și în menţinerea dorinţei de a include piese necântate în mod obișnuit. „Ars Spiritum” are ca ambiţie formarea unei identităţi bazată pe un repertoriu atipic, curatoriat cu grijă, care să reflecte pasiunea pentru teritoriul compoziţional generat de întâlnirea dintre cele trei instrumente de lemn cu ancie.

Exerciţiul de a te sincroniza cu partenerii, cu ritmul, dar și cu emoţiile lor, conduce înspre o atenţie mai mare acordată celor cu care te înconjori, iar pentru Lavinia, Alexandra și Ștefan, starea aceasta de sensibilitate accentuată, de empatie, e binevenită; învaţă să se completeze reciproc, să asimileze și experienţa celuilalt și să evolueze ca grup, nu doar individual. De asemenea, pentru acești artiști care se lasă conduși de sentiment, felul cum e receptată muzica lor are o importanţă aparte. Publicul contribuie activ la substanţa sau caracterul a ceea ce se cântă, iar „Ars Spiritum” crede într-un dialog deschis, în care ambele părţi poartă responsabilitatea actului artistic.

Trio-ul „Ars Spiritum” continuă marea tradiţie franceză a ansamblurilor de suflători de lemn, dar alege să vorbească un limbaj modern, în care miza este pusă pe naturaleţe interpretativă și de comportament.

descarcă prezentarea:
românăenglishfrançaisdeutsch
„Ars Spiritum” are ca ambiţie formarea unei identităţi bazată pe un repertoriu atipic, curatoriat cu grijă, care să reflecte pasiunea pentru teritoriul compoziţional generat de întâlnirea dintre cele trei instrumente de lemn cu ancie.
Trio-ul „Ars Spiritum” continuă marea tradiţie franceză a ansamblurilor de suflători de lemn, dar alege să vorbească un limbaj modern, în care miza este pusă pe naturaleţe interpretativă și de comportament.