Duo Raluca STRATULAT

– Andreea TIMIRAȘ

Violonista Raluca Stratulat și violoncelista Andreea Ţimiraș fac musica d’insieme, muzică împreună. Înţeleasă astfel, decizia de a dedica o bună parte din activitatea artistică muzicii de cameră devine ceva foarte personal; într-un ansamblu de mici dimensiuni nu există simpli executanţi, ci personalităţi distincte generatoare ale întregului conţinut sensibil și emoţional. În duo-ul lor, atuurile artistice și temperamentul fiecăreia devin elemente ale unui limbaj sonor și simbolic comun. Într-un astfel de spaţiu, muzica înseamnă mereu nevoia găsirii unei căi de mijloc, înţelegerea celuilalt, un proces de cunoaștere și acceptare, complementaritate, nu competiţie.

Raluca Stratulat și Andreea Ţimiraș cântă împreună din 2013, iar în 2014 și formaţia și prietenia lor s-au sudat datorită celor 3 luni pe parcursul cărora au aprofundat Concertul pentru vioară, violoncel și orchestră de Anatol Vieru, interpretat în Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi. Inspirat de duo-ul lor, Dan Dediu a compus Vitrines & Vitraux – tot un dublu concert care, cântat și înregistrat de Raluca și de Andreea în primă audiţie absolută în 2015, a intrat în Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii Române. Un alt moment important pentru cele două muziciene a fost recitalul susţinut în cadrul proiectului Restitutio din anul 2017, iniţiat de Muzeul Naţional „George Enescu”. Alături de pianista Verona Maier, Raluca Stratulat și Andreea Ţimiraș au refăcut recitalul Brahms gândit de George Enescu în anul 1904 pentru Sala Pleyel din Paris.

Să schimbi mentalitatea vizavi de muzica de cameră, să o transformi dintr-o Cenușăreasă într-un domeniu de viitor pentru tinerii muzicieni (de exemplu prin The Chamber Music Project, iniţiativa Ralucăi) să creezi public pentru recitaluri camerale – iată ce urmăresc Raluca Stratulat și Andreea Ţimiraș prin duo-ul lor și prin activitatea pedagogică pe care o desfășoară fiecare în parte.

Au idei pentru cel puţin un disc (de exemplu un album de bisuri, piese de virtuozitate pentru vioară și violoncel) și așteaptă momentul oportun pentru a începe lucrul. Vor să cânte sonatele de Ravel, Hindemith sau Xenakis, dedicate duo-ului format de instrumentele lor. Vor să cânte Brahms în continuare. Vor să facă muzică împreună, pentru că în acest duo să faci muzică înseamnă deopotrivă profesionalism și prietenie.

descarcă prezentarea:
românăenglishfrançaisdeutsch
Muzica înseamnă mereu nevoia găsirii unei căi de mijloc, înţelegerea celuilalt, un proces de cunoaștere și acceptare, complementaritate, nu competiţie.
Au idei pentru cel puţin un disc (de exemplu un album de bisuri, piese de virtuozitate pentru vioară și violoncel) și așteaptă momentul oportun pentru a începe lucrul.