Duo

Rodica DUNĂ – Amalia POP

Amalia Pop (pianistă), Rodica Dună (violonistă), s-au întâlnit când studiau împreună la Trossingen, Germania şi de atunci cântă împreună ca duo. Abia după ce au început recitalurile, şi-au dat seama că există o chimie foarte bună între ele pe scenă şi, la fel, au gusturi similare în ceea ce priveşte repertoriul. Acum cred că întâlnirea lor a fost o chestiune de şansă.

Amalia Pop a studiat la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti cu Dana Borşan şi la Staatliche Hochschule für Musik (Trossingen) cu Gabriel Amiras, iar în prezent este doctorandă la UNMB. Ca pianist concertist a cântat alături de Horia Andreescu, Ovidiu Bălan, Thomas Brezinka, Petr Altrichter; se dedică mult şi muzicii de cameră – împreună cu Marina Chiche, Chen Halevi, Jean-Guihen Queyras, Janina Ruh şi alţii. Anul acesta a fost pianist acompaniator la Concursul Internaţional George Enescu.

Rodica Dună este la rândul său doctorandă a UNMB, iar înainte a studiat la aceeaşi şcoală din Trossingen, cu Winfried Rademacher. A cântat cu numeroase orchestre din Germania, iar în prezent colaborează cu Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti.

Şi Rodica şi Amalia cred că muzica clasică are o influenţă benefică asupra oricărui om şi că ar fi foarte necesară în educaţia oricărui copil. Îşi doresc să se implice şi mai mult în promovarea muzicii clasice pe plan social extins. Ca duo concertistic au în plan integralele sonatelor pentru pian şi vioară de Beethoven, Brahms şi Mozart, gândindu-se că asemenea iniţiative dezvăluie mult mai mult din parcursul ideatic al unui compozitor; sonatele au fost scrise în diferite perioade ale vieţii lor şi, atunci când le cânţi alăturate una alteia, se crează o imagine de ansamblu mult mai profundă. Rodicăi şi Amaliei le plac concertele tematice, serile în care se pot dedica unui compozitor sau unei anumite perioade muzicale, preferând această structură clară unui amalgam de idei şi stiluri. Muzica de cameră are nevoie de interpreţi de mare clasă, iar ideea că doar muzicienii solişti sunt cei împliniţi total este falsă; Amalia şi Rodica o demonstrează prin concentrarea cu care cântă şi pasiunea pe care o au pentru ce fac. În plus, să păstrezi şi să creşti un duo este un privilegiu – datorită sentimentului de a construi împreună cu cineva.

descarcă prezentarea:
românăenglishfrançaisdeutsch
Și-au dat seama că există o chimie foarte bună între ele pe scenă şi, la fel, au gusturi similare în ceea ce priveşte repertoriul.
Îşi doresc să se implice şi mai mult în promovarea muzicii clasice pe plan social extins.