Duo Roxana CÎRCIU

– Andrei GOLOGAN

Pentru pianiştii Roxana Ioana Cîrciu şi Andrei Gologan, decizia de a fi împreună şi acasă şi în muzică, a însemnat un proces îndelungat, în care provocarea principală a fost aceea de a şti că nu ai unde să te ascunzi. Muzica îţi cere să te deschizi, să fii onest până la capăt şi viaţa trăită astfel devine o experienţă de o intensitate necunoscută înainte. Cei doi cântă de 7 ani împreună, au susţinut nenumărate concerte în spaţiul germanic, vor să cânte mai mult în România şi îşi doresc ca repertoriul pentru pian la 4 mâini să devină mainstream pentru tineri. Parte din crezul lor artistic este ideea că muzica clasică nu aparţine doar elitelor, ci se adresează unor categorii de vârstă şi sociale mult mai variate.

Roxana este multiplă premiantă la concursuri internaționale, este solistă, dar cântă şi în formaţii camerale în România, Austria, Ungaria, Germania şi Franţa. Andrei a studiat cu pianişti precum Sir András Schiff, Richard Goode sau Pavel Gililov, este premiant al concursului Vladimir Horowitz din Kiev şi a cântat în mai toate ţările Europei. Împreună, cei doi au organizat în 2017 şi 2018 festivalul Salzburg Mozart Matinees, al căruit obiectiv principal a fost de a crea un spaţiu de întâlnire pentru muzicieni, actori și artiști vizuali excepționali; în prezent – au iniţiat şi curatoriază platforma virtuală ONLINE.

Roxana iubeşte muzica lui Chopin, iar Andrei e pasionat de Enescu. Ca duo de pian, de multe ori cântă de plăcere transcripţii ale simfoniilor de Beethoven şi Bruckner. Când studiază, Andrei simte că muzica devine o oglindă care îi vorbeşte foarte limpede despre personalitatea sa. Roxana e uimită de complexitatea unor compoziţii în care, după ani şi ani, încă auzi ce n-ai auzit până atunci. Când împart claviatura pianului, cei doi devin un singur corp cu patru mâini, un corp care ştie şi simte ce înseamnă fiecare gest, care emană încredere şi transmite emoţie.

Roxana şi Andrei cred că în muzica clasică fiecare îşi poate găsi propria poveste, iar ei sunt doar cei care intermediază această întâlnire. Chiar scrisă în urmă cu câteva sute de ani, muzica vorbeşte despre stări sufleteşti care nu s-au schimbat de atunci şi până acum. O atitudine scenică lejeră, dialogul real cu publicul, încrederea în comunitatea mutifaţetată a ascultătorilor de muzică clasică, implicarea emoţională profundă în actul artistic – sunt doar câteva caracteristici ale acestui duo care îmbină delicat intimitatea de cuplu cu profesionalismul scenic.

descarcă prezentarea:
românăenglishfrançaisdeutsch
Roxana și Andrei cred că în muzica clasică fiecare își poate găsi propria poveste, iar ei
sunt doar cei care intermediază această întâlnire.
Când studiază, Andrei simte că muzica devine o oglindă care îi vorbește foarte limpede
despre personalitatea sa.